Over ons

Geschiedenis

In 1884 werd fanfare De Vriendenkrans opgericht. Over de eerste jaren is weinig bekend. Pas als in 1908 de omzetting van fanfare naar harmonie een feit is, zien we langzaam wat gegevens opduiken. Vooral na de Eerste Wereldoorlog groeit het peil gestaag.

In 1933 neemt “De Vriendenkrans” deel aan een internationaal concours in Thorn. In de destijds hoogste afdeling “uitmuntendheid” behaalde ze in totaal 281 van de 300 punten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het muziekleven stil. De bezetter nam zelfs een aantal instrumenten in beslag. Na de oorlog pakte men de draad weer op, en op 6 mei 1945 kon de harmonie al uittrekken ter ere van de bevrijding. Tot 1953 werd de stijgende lijn van vóór de oorlog doorgetrokken. In dat jaar behaalde men op een concours in Heythuysen in de tweede afdeling alle prijzen die er maar te halen vielen, behalve de prijs voor de verst komende vereniging. Als in 1978 de jonge Josef Suilen de dirigeerstok overneemt promoveert De Vriendenkrans in recordtempo van de afdeling Uitmuntendheid, via de ereafdeling naar de superieure afdeling. Sinds 2007 staat De Vriendenkrans onder leiding van Martien Maas en worden er nog steeds topprestaties behaald. In 2010 werd De Vriendenkrans Limburgs Kampioen op het concours in Heerlen met 92,33 punten. In 2015, in Roermond, werd 1e prijs met lof der jury behaald met 93,33 punten.

Harmonie De Vriendenkrans in concert

Tijdens het LBM Concertconcours 2015 speelde wij in de eerste divisie het verplichte werk Divertimento van de componist Olivier Waespi onder leiding van dirigent Martien Maas. Beluister de opname van dit wervelende werk in onderstaande video.

Sinds 2007 staat De Vriendenkrans onder leiding van Martien Maas en zetten we de stijgende lijn uit ons verleden voort. In 2010 werd De Vriendenkrans Limburgs Kampioen op het concours in Heerlen met 92,33 punten. In 2015, in Roermond, werd 1e prijs met lof der jury behaald met 93,33 punten. Nu werken we naar ons volgende concours toe in 2020.

Naast ‘de grote harmonie’ heeft De Vriendenkrans ook nog een jeugdharmonie en een jeugdensemble. Leerlingen mogen na een paar jaar oefenen, toetreden tot het jeugdensemble. Hier komen ze voor het eerst in aanraking met wat een harmonie nu echt is: samen muziek maken. Na een jaar of twee zijn de jonge muzikanten klaar voor de jeugdharmonie. De doorstroom naar ‘de grote harmonie’, vindt meestal plaats als ze het A en B diploma op zak hebben.